Hur det började

Om man längtar efter varmare väder, smakrikare grönsaker och doften av cypress när man slår upp fönsterluckorna på morgonen, då finns det många platser att välja mellan. När vi började leta var det några fler saker som skulle stämma: man ska kunna ta sig dit med tåg, bo där utan bil, det ska gå att bada i närheten, ungdomarna ska också tycka om det, det ska finnas restauranger och bagerier. Och platsen ska vara bebodd även på vintern, av bofasta.

När vi hittade huset stämde det bättre än i fantasin. Badplatsen ligger utanför ytterdörren och man kan ta sig dit med bil, buss, tåg+taxi, cykel, båt (genom kanalerna i Europa) och flera olika flygbolag i olika service- och prisklasser. Franskan är inte av kulsprutetyp och många pratar också engelska.

När jag slår upp fönsterluckorna på morgonen hör jag änder, cikador och småprat från människor på väg till bageriet eller vinfälten. Cypress, akacia och oleander är mitt frukostsällskap och ödlan på övervåning iakttar mig blickstilla. Vi är på landet, i södra Frankrike.


Birgitta Elfström

© Birgitta Elfström  2015-17, Design: aredal.se