Huset i Bize-Minervois

På första våningen ligger ett nyrenoverat kök med braskamin, matplats, två sovrum, tvättmaskinen och badrum med badkar. Det ena sovrummet har två enkelsängar, det andra en dubbelsäng. Nästa våning innehåller ytterligare ett badrum, två sovrum (ett med dubbelsäng, ett med en dubbel och en enkelsäng) och det stora vardagsrummet med utsikt över floden och de kullar som är början på bergskedjan Cevennerna och Montagne Noir. Le Pech heter den höjd man ser och dit kan man fotvandra för en fantastisk utsikt över flera medeltidsstäder, Canal du Midi, Medelhavet och Pyreneerna.

Överst är den nyfixade före detta vinden. Nu finns här två sängar, en fransk balkong för drink i solnedgång och fågelskådning över takåsarna, en farligt låg takbjälke och vackert ljus. Denna plats passar fint för ungdomar som vill dra sig undan, vuxna som vill läsa i lugn och ro eller för mig när jag stryker.

Huset lär vara byggt på 1600-talet Grannen säger att det kan vara så tidigt som på 1300talet) men är påbyggt och moderniserat vid olika tidpunkter. Senaste omfattande renovering skedde på 1970-talet. På bakgården har jag grävt ur för hand ner till två olika gatubeläggningar vilket tyder på att husets framsida en gång låg åt det hållet. Byn har anor från romartiden och det stora Logis Colbert var en yllefabrik på Napoleons tid. Troligtvis har ull och senare också siden varit viktigt för trakten, det finns fortfarande mullbärsträd kvar utefter stranden, ett minne från silkestillverkningen. Nu är det vin, oliver och frukt för hela slanten. Turismen är inte särskilt påtaglig. Här är det kulturhistoria, mat, vin och naturupplevelser som gäller.

Läs mer om huset!

© Birgitta Elfström  2015-17, Design: aredal.se